O nás

Dobrý den!

Naše rodinná pražírna vznikla úplnou náhodou. Není to tak, že bychom obnovovali ,,byznys‘‘ po pradědečkovi z první republiky.

Jmenuji se Patrik Lamka a jsem majitelem Pražírny LamCafé.

Jak jsme začali pražit kávu?

K pražení kávy jsme se dostali úplnou náhodou, při vášnivém rozhovoru, v té době našem Baru No.1 na Velkém Náměstí v Hradci Králové, s majiteli Jordis Chocolate Jiřím Stejskalem a Lukášem Koudelkou.

Kluci vyrábí jednu z nejlepších čokolád na světě a v roce 2012 začali i obalovat různé plody do jimi vyrobeného kakaa a čokolády. Mezi těmito plody byla i kávová zrna. Na otázku "kdo Vám bude pražit‘" v legraci odpověděli  - "ty!"

Nás tato myšlenka opravdu nadchla a po zapůjčení malé domácí pražičky na 200 gramů kávy jsme se začali učit pražit.

Od této chvíle jsme byli doslova pohlceni kávou a ani po letech nás to nepustilo. Oficiálně pražíme od roku 2013 v krásných prostorách v historickém centru Hradce Králové a kávu dodáváme nejen do Jordis, ale i do domácností, kanceláří, firem, obchůdků a kaváren po celé České Republice.

lamcafd

 

Co u nás najdete a jak to děláme?

V naší nabídce jsou odrůdy od těch nejlepších pěstitelů z malých družstev celého světa, jejichž káva má rozmanité chuťové charaktery.

  • Kávu pražíme na střední světlost-1,5 crack pouze v malém množství, aby byla zaručena nejlepší možná kvalita a chuť.
  • Po pražení  kávu prudce zachladíme v takzvaném "cooleru" z cca 210°C na 190°C a méně, kdy se už káva nebude pražit a pozvolně dochladne na pokojovou teplotu. Poté se každé zrníčko v každém kilogramu napražené kávy ručně přebírá a z většiny se vybírají výrazně světlejší a výrazně tmavší zrna. Ty by nám ovlivnily výslednou chuť v šálku.
  • Odstraňují se i defektní, poškozená, rozlomená zrna, různé nečistoty, kamínky... Celý proces přebírání může trvat v závislosti na odrůdě i více jak 50 minut na 1 kilogram! – To vše pro to, abyste dostali jen tu nejlepší kvalitu a jakost.
  • Po přebrání se káva uloží na minimálně 5 dní do takzvané ,,odpočívárny“, kde se samovolným procesem začnou uvolňovat esenciální oleje a káva začne vonět. Při vzniku těchto olejů  se vylučují i různé plyny, nejvíce však CO2. Proto praženou kávu balíme jen do sáčků s jednosměrným ventilem, který umožní odvod těchto plynů.

Pak už jen kávu zabalit do krabičky a poslat k Vám domů!

Nebojíme se ani směsí, které rádi připravíme dle požadavku zákazníka tak, aby vyhovoval jeho chuťovému profilu.

Naším cílem a zároveň posláním je upražit co nejlepší chuťový profil kávy, který Vám nastartuje pohodový a klidný den!